Aktualności


Zdrowe odżywianie — czym jest i co nam daje?

Data:
Kategoria: Bez kategorii

 

Problem z utrzymaniem odpowiedniej wagi ma niestety coraz więcej z nas. Życie w ciągłym biegu, natłok obowiązków sprawiają, że  coraz częściej staramy się zaoszczędzić czas, sięgając po gotowe produkty, czy żywność typu fast food, zamiast zjeść pełnowartościowy posiłek. Bardzo często zdarza, że takie „odstępstwa od normy” stają się naszą codziennością. Jemy produkty gotowe, wysoko przetworzone, mało zbilansowane. Nawet jeśli mamy czas zrobić sobie przysłowiową sałatkę do pracy, to zwróćmy uwagę na to, ile tak naprawdę z nas zjada ją przy biurku w pracy lub po prostu
w biegu. Niestety tego typu zachowania dietetyczne skutkują tym, że otyłość stała się zmorą naszych czasów.

 

 

Zła dieta, a zdrowie?

Czy nieodpowiednia dieta ma wpływ na to, jak się czujemy, a w efekcie na naszą kondycję zdrowotną? Oczywiście, że tak! Dolegliwości i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem jest wiele, począwszy od niedoborów witamin i składników odżywczych, skończywszy na przewlekłych schorzeniach takich, jak cukrzyca typu II, miażdżyca, czy zespół metaboliczny. W wielu przypadkach niedostosowana dieta pogłębia jeszcze bardziej już istniejące problemy zdrowotne.

 

Czy dieta zawsze jest dobra?

Dużym pozytywem, który można zaobserwować wśród obecnych trendów, jest tzw. moda na „zdrowe odżywianie”. Dobrze, że coraz więcej mówi się o tym, że to, co jemy ma wpływ na to, jak się czujemy. Zacznijmy może w ogóle od wyjaśnienie czym jest dieta. Mówiąc prostym językiem jest to sposób odżywiania się. Tak więc samo pojęcie diety niewiele wnosi. Dieta zawsze jest jakaś. Coraz bardziej popularne stały się diety odchudzające, czy oparte o pewne wykluczenia jak weganizm, wegetarianizm lub bazujące na jednej grupie produktów, jak dieta ketogeniczna. Jednak istnieje niebezpieczeństwo, że popularne diety okażą się dla nas niedostosowane, a czasami niebezpieczne.

 

Co robić, by zachować zdrowie i witalność?

Kluczem do sukcesu jest świadome odżywianie i znajomość ogólnych zasad komponowania
i dobierania posiłków, a także tzw. „zdrowych nawyków żywieniowych”. Dobrze jest wiedzieć, co wpływa na nas dobrze, a co źle, bo tak naprawdę nie ma jednej uniwersalnej diety, która będzie odpowiadać wszystkim. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na obecny stan zdrowia. Jeżeli mamy problemy zdrowotne, jakieś przewlekłe choroby wymagające opracowania diety wspomagającej leczenie, to wybierzmy się do dietetyka.

Co jeszcze powinien wiedzieć każdy z nas? Jedną z takich podstawowych zasad jest, to aby spożywać kilka posiłków dziennie w odpowiednich odstępach czasowych. Ważnym elementem świadomości żywieniowej, która bardzo jeszcze kuleje, jest bilansowanie diety. Warto wiedzieć, jakie grupy składników powinny znajdować się w większości na naszym talerzu, a które z nich tylko od czasu do czasu o czy mówi piramida żywieniowa.

Kolejnym ważnym aspektem jest obróbka termiczna. Z jednej strony niby wiemy, że  wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa i należy jej unikać. Jednak, kto z nas wie, że taki ugotowany do miękkości burak ma dużo większy indeks glikemiczny, aniżeli ten surowy i tak naprawdę nie powinno się go spożywać zbyt często? Tutaj zahaczamy o kolejny istotny problem, jak łączenie grup produktów. Co, z czym łączyć i dlaczego? Spożywając węglowodany, zwróćmy uwagę na to, aby na naszym talerzu znalazły się np. surowe warzywa z uwagi na to, że bilansujemy w ten sposób indeks glikemiczny. Jeżeli zjedlibyśmy, powiedzmy gotowane ziemniaki z dodatkiem ugotowanego buraka
i duszonym mięsem, automatycznie IG takiego posiłku jest znacznie wyższy, niż gdyby buraki zastąpić surówką z dodatkiem jogurtu naturalnego, czy dobrej jakości oliwy z oliwek. Dzięki temu nasza trzustka będzie lepiej radzić sobie ze stabilnym utrzymaniem poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo taki posiłek zawiera więcej witamin i zapewnia lepszą ich wchłanialność.

 

Dobry skład?

Bardzo popularne hasło – no właśnie, ale co to takiego? Wybierając się na zakupy nawykiem, który powinien wejść nam w krew tak, jak sprawdzenie terminów przydatności produktów do spożycia, jest czytanie etykiet! Tego również trzeba się nauczyć. Trochę obyliśmy się z informacją, aby unikać
w żywności konserwantów. Jednak, czy to jest wszystko, co powinniśmy na ten temat wiedzieć? Oczywiście, że nie! Prosty skład jest ważny, ale zwróćmy uwagę na składniki odżywcze. Sięgając po sok, najlepiej zróbmy go samemu, a jeżeli nie możemy, wybierzmy ten, który ma najwyższą zawartość owoców. Pamiętajmy, że na pierwszych miejscach na etykiecie znajdują się składniki, których
w produkcie jest najwięcej. Jeżeli jakiś produkt ma na pierwszym miejscu np. cukier, wodę, a na samym końcu kilka procent owoców, to możemy być pewni, że nie jest to wartościowy produkt.

 

Higiena odżywiania

Trochę pomijany i traktowany po macoszemu aspekt zdrowego odżywiania. Dla laików może kojarzyć się głównie z tym, że produkty przed zjedzeniem należy umyć. Oczywiście jest ważna kwestia, ale raczej każdy z nas o tym wie. Temat ten jest bardzo obszerny. Odnosi się między innymi do tego,
że posiłki powinniśmy jeść regularnie, w równych odstępach czasu, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. To wszystko wpływa na nasz układ trawienny i właściwy metabolizm.

 

Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Wadowicach realizuje program pn. “Zapobieganie otyłości
i nadwadze wśród mieszkańców województwa małopolskiego”. Dla uczestników zaplanowano konsultacje z psychologiem oraz dietetykiem, a także zajęcia rehabilitacyjne na basenie i sali gimnastycznej. Do programu mogą zgłosić się kobiety w wieku od 18 do 60 lat I mężczyźni w wieku
od 18 lat do 55 lat z BMI 25 kg/m2 i 45kg/m2.

 

Do kryteriów wykluczających należą:

  • cukrzyca wymagająca farmakoterapii,
  • ciężkie, niepoddające się leczeniu nadciśnienie tętnicze,
  • zdiagnozowana choroba niedokrwienna serca,
  • niewydolność krążenia,
  • niedoczynność lub nadczynność tarczycy niewyrównana,
  • choroba /zespół Cushinga,
  • zaburzenia psychotyczne,
  • padaczka,
  • sterydoterapia doustna,
  • dysfunkcja układu ruchu uniemożliwiająca wykonywanie ćwiczeń.

 

Zainteresowani udziałem w Programie proszeni są o kontakt:

  • pod adresem e-mail: ppsrejestracja@zzozwadowice.pl
  • telefonicznie od poniedziałku do piątku w godzinach od 11:00 do 14:00 numerami telefonów: 797 700 379; 571 324 953

 

Program realizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. 

 

 

 

 

Scroll Up